Fritid

Pargas är en livlig liten stad där det finns intressanta fritidsaktiviteter för alla. Vare sig ditt intresse är kultur, idrott eller friluftsliv, erbjuder Pargas många alternativ till både barn och vuxna.

I lokaltidningen Pargas kungörelser samt Pargas stads informationstidning Nytt kan du läsa intressanta nyheter och artiklar från Pargas område. Båda tidningar är också digitalt tillgängliga!

Idrott och friluftsliv

I skärgårdsstaden är du alltid nära naturen. Det stora utbudet naturstigar och vandringsleder garanterar att det finns en passlig rutt för alla benpar. En favorit bland barnfamiljer är till exempel den knappt två kilometer långa Barfotastigen i Korpo, som också är en utställning för miljökonst. I Pargas Sattmark hittar du äventyrsstigen Robinson och två längre vandringsleder. Se alla naturstigar och vandringsleder här.

Om vatten är ditt element, har du i Pargas hittat rätt. Pargas stora utbud av badstränder hittar du på pargas.fi. Skärgårdsstaden har även många trivsamma gästhamnar, som är tillgängliga både från hav och land.

Olika idrottsgrenar kan man pröva på i stadens idrottshallar, skidcentrum, fotbollsplaner och ishallen. För barnen finns det lekparker och längs kanalen, Sundet, hittar man ett utegym för vuxna. Äventyrsgolfsbana för hela familjen finns i Centralparken.

Hundbanans Motionstrappa är en ny trappa för utomhusträning som har byggts genom att utnyttja reststen från dagbrottet som befinner sig bredvid. Motionstrappan har 470 steg och är 180 meter lång med en höjdskillnad på 50 meter. Du hittar Hundbanans Motionstrappa på Pajbackavägen 2d. Läs mera om motionstrappan här.

Bibliotek och kultur

Pargasborna är kända för sitt kulturintresse. I den lilla staden finns möjligheter att syssla med och njuta av bland annat musik, teater, bildkonst och litteratur.

Pargas bibliotek har enheter i Pargas, Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö. Pargas bibliotek har även utvecklat verksamheten riktat till unga, och strävar efter att erbjuda trevliga aktiviteter och intressanta tjänster för alla målgrupper.

Dansundervisning i Pargas erbjuds av KDC Dance Studio och musikinstitutet Arkipelag, som även ordnar musikundervisning för barn och unga. Därtill finns det flera körer, en orkester och en blåsinstrumentsförening. Teaterboulage är den lokala teaterföreningen som producerar bland annat sommarteaterpjäser och engagerar ett stort antal amatörteaterintresserade.

De olika festivalerna i Pargas lockar till sig besökare från när och fjärran. Korpo Sea Jazz och Finlands enda bossa nova-festival BossaJazzFestival skapar skön stämning i staden. Parkkino är en gratis utomhusfilmfestival som ordnas årligen i augusti.

Bekanta dig med Pargas sevärdheter, friluftsliv samt kulturutbud på visitparainen.fi.

Föreningarna och skolorna bakom kulturverksamheten i Pargas hittar du på pargas.fi.