Vapaa-aika

Parainen on eläväinen pikkukaupunki, josta jokaiselle löytyy vapaa-ajan aktiviteetteja. Olipa kiinnostuksen kohteesi kulttuuri, liikunta tai retkeily, tarjoaa Parainen monia vaihtoehtoja sekä kokeneille että uusille harrastajille.

Paikallislehti Paraisten kuulutukset sekä kaupungin tiedotuslehti Nytt tarjoavat paljon mielenkiintoisia uutisia ja artikkeleita Paraisten alueelta. Molempia lehtiä voit lukea myös digitaalisena!

Liikunta ja ulkoilu

Saaristokaupunki avaa ovet luontoon lukuisten luontopolkujen ja vaellusreittien muodossa. Eri mittaiset reitit takaavat sen, että jokaiselle jalkaparille löytyy matka, jonka jaksaa kulkea. Esimerkiksi lapsiperheille hyvä valinta on vajaan kahden kilometrin mittainen Korppoon paljasjalkapolku, jonka varrella voi ihailla myös taideteoksia. Paraisten Sattmarkista puolestaan löytyy lyhyen Robinsonin seikkailupolun lisäksi pari pidempää reittiä. Katso kaikki luontopolut ja vaellusreitit täältä.

Jos elementtisi on vesi, olet Paraisilla saapunut oikeaan paikkaan. Lukuisat koko perheen uimarannat löydät osoitteesta pargas.fi. Saaristokaupungissa on myös monta viihtyisää vierasvenesatamaa, joihin pääsee sekä meri- että maateitse.

Eri urheilulajeja pääsee toteuttamaan liikuntahalleihin, hiihtostadionille, jalkapallokentille ja hiihtohalliin. Lapsille on tarjolla leikkipuistoja ja Suntin rannalla on aikuisten ulkosali. Koko perheelle suunniteltu seikkailugolfrata löytyy Keskuspuistosta.

Koirabaanan Kuntoportaat ovat uudet, ulkoliikuntaa varten rakennetut portaat, joiden rakentamisessa on hyödynnetty viereisen kaivoksen toiminnasta muodostuvaa jätekiveä. Kuntoportaissa on 470 askelmaa 180 metrin matkalla ja korkeusero on 50 metriä. Löydät Koirabaanan Kuntoportaat osoitteesta Pajbakantie 2d. Lue lisää kuntoportaista täällä.

Kirjasto ja kulttuuri

Paraislaiset ovat aktiivisia kulttuurinharrastajia. Pikkukaupunkiin mahtuu niin musiikkia ja teatteria kuin kuvataidetta ja kirjallisuutta.

Kirjastolla on yksiköt Paraisilla, Nauvossa, Korppoossa, Houtskarissa ja Iniössä. Paraisten kirjasto on kehittänyt myös nuorille suunnattua toimintaansa ja pyrkii tarjoamaan kaikille kohderyhmille mielekästä tekemistä ja kiinnostavia palveluja.

Paraisilla tanssinopetusta järjestävät KDC Dance Studio sekä musiikkiopisto Arkipelag, joka tarjoaa myös musiikinopetusta lapsille ja nuorille. Lisäksi Paraisilla on useita kuoroja, orkesteri sekä puhallinsoitinyhdistys. Teaterboulage-yhdistys vastaa Paraisten säännöllisestä näytelmätarjonnasta ja kesäteatteritoiminnasta.

Paraisten eri festivaalit kutsuvat vierailijoita läheltä ja kaukaa. Korppoo Sea Jazz sekä Suomen ainoa bossa nova -festivaali BossaJazzFestival rytmittävät kesää lämpimän rennolla tunnelmalla. Parkkino puolestaan on jokavuotinen elokuussa pidettävä ilmainen ulkoilmaelokuvafestivaali.

Tutustu tarkemmin Paraisten nähtävyyksiin, ulkoilukohteisiin sekä kulttuuritarjontaan osoitteessa visitparainen.fi.

Kaupungin kulttuuritoimintaa järjestävät yhdistykset ja koulut löydät osoitteesta pargas.fi.